Jestem nimi zachwycona. Jako dziecko jadałam otręby, ale później jakoś zaprzestałam. Teraz na nowo odkryłam i są super. I do mleka i zamiast...
więcej »
Cechy szczególne produktu: brak danych
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): brak danych
Wielkość opakowania: 150 g
Informacja dostępna w serwisie od: 11.08.2010 (5216 dni)
Produkt był oglądany: 6186 razy
Sante Zarodki pszenne stabilizowane nie posiada jeszcze żadnej opinii. Dodaj swoją opinię
Sante Zarodki pszenne stabilizowane nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Zarodek to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki.
Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, tłuszczu - o korzystnym dla zdrowia składzie NNKT, cukrów, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka. Wartość biologiczna białka w zarodkach jest zbliżona do wartości białek zwierzęcych.
Wg opracowania Instytutu Żywności i Żywienia „Produkty spożywcze - skład i wartość odżywcza” zarodki posiadają ok. 75 razy więcej wit E, ok. dziesięciokrotnie więcej takich minerałów, jak fosfor, magnez, cynk niż np. chleb i bułki pszenne.
Zarodki pszenne Sante są wspaniałym dodatkiem zarówno do potraw spożywanych na zimno, jak i na gorąco: do twarożków, jogurtów, koktajli, zup, past, surówek...
Zarodek to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki.
Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, tłuszczu - o korzystnym dla zdrowia składzie NNKT, cukrów, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka. Wartość biologiczna białka w zarodkach jest zbliżona do wartości białek zwierzęcych.
Wg opracowania Instytutu Żywności i Żywienia „Produkty spożywcze - skład i wartość odżywcza” zarodki posiadają ok. 75 razy więcej wit E, ok. dziesięciokrotnie więcej takich minerałów, jak fosfor, magnez, cynk niż np. chleb i bułki pszenne.
Zarodki pszenne Sante są wspaniałym dodatkiem zarówno do potraw spożywanych na zimno, jak i na gorąco: do twarożków, jogurtów, koktajli, zup, past, surówek warzywnych, deserów, do ciasta naleśnikowego, oraz panierek.
Można posypywać nimi wiele potraw, zwiększając tym samym zawartość substancji odżywczych w posiłkach.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna
1498 kJ / 356 kcal
Białko 30,5 g
Tłuszcz 10,4 g
Węglowodany 35,0 g
Błonnik 15,5g
Witamina E 15,1 mg (151%)*
Tiamina (wit. B1) 2,1 mg (29%)*
Ryboflawina (wit. B2) 0,53 mg (33%)*
Niacyna (Wit. PP) 6,3 mg (35%)*
Witamina B6 2,5 mg (125%)*
Fosfor 1190 mg (149%)*
Żelazo 10 mg (71%)*
Magnez 350 mg (117%)*
Cynk 16 mg (107%)*