Cechy szczególne produktu: brak danych
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): brak danych
Wielkość opakowania: 400 g
Informacja dostępna w serwisie od: 30.04.2009 (5683 dni)
Produkt był oglądany: 5218 razy
Bio-Active La Karnita Cukier Trzcinowy nie posiada jeszcze żadnej opinii. Dodaj swoją opinię
Bio-Active La Karnita Cukier Trzcinowy nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski) to olbrzymia tropikalna bylina, której źdźbła osiągają nawet do 6 metrów wysokości i do 7 cm szerokości.
W soku z jej miąższu znajduje się do 20% cukru, po krystalizacji tworzy kryształki o pięknej brązowo-złocistej barwie z powstającą naturalnie warstwą melasy na ich powierzchni. Cukier z Mauritiusa, malowniczej wyspy na Oceanie Indyjskim, należy do tych o najwyższej jakości. W tropikalnym klimacie, na żyznej wilgotnej glebie rośnie i dojrzewa najlepsza trzcina. Dziś świat czerpie słodycz masowo z buraka cukrowego, ale nadal są rejony, w których nie zapomniano historii i walorów cukru trzcinowego.
Na dwory europejskie przywozili go powracający z wypraw krzyżowych rycerze, wtedy stanowił on symbol prawdziwego luksusu i spotkać go było można jedynie w domach niezwykle zamożnych ludzi. Dominujące, będące powodem walk znaczących europejskich graczy, były plantacje trzciny na Karaibach, gdzie w 1493 r...
Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski) to olbrzymia tropikalna bylina, której źdźbła osiągają nawet do 6 metrów wysokości i do 7 cm szerokości.
W soku z jej miąższu znajduje się do 20% cukru, po krystalizacji tworzy kryształki o pięknej brązowo-złocistej barwie z powstającą naturalnie warstwą melasy na ich powierzchni. Cukier z Mauritiusa, malowniczej wyspy na Oceanie Indyjskim, należy do tych o najwyższej jakości. W tropikalnym klimacie, na żyznej wilgotnej glebie rośnie i dojrzewa najlepsza trzcina. Dziś świat czerpie słodycz masowo z buraka cukrowego, ale nadal są rejony, w których nie zapomniano historii i walorów cukru trzcinowego.
Na dwory europejskie przywozili go powracający z wypraw krzyżowych rycerze, wtedy stanowił on symbol prawdziwego luksusu i spotkać go było można jedynie w domach niezwykle zamożnych ludzi. Dominujące, będące powodem walk znaczących europejskich graczy, były plantacje trzciny na Karaibach, gdzie w 1493 r. przywiózł ją Krzysztof Kolumb. Dopiero z końcem XVIII w. cukier stał się ogólnodostępnym produktem spożywczym. Jest to produkt bardzo naturalny i przyjazny człowiekowi. Przy uprawie trzciny nie stosuje się nawozów sztucznych lub w bardzo niewielkiej ilości. Nie powstają szkodliwe dla środowiska odpady. Niezwykle ceniona jest melasa jako źródło niezbędnych mikroelementów: wapnia, magnezu, sodu, fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B, A, E, niektórych enzymów i aminokwasów.